2020. godina je godina koja je čovječanstvo stavila pred jedan od najvećih izazova do sada. Godina koja je u svoja nepuna četiri mjeseca, svakog pojedinca „natjerala“ da misli o svom zdravlju, zdravlju svojih najmiliji, zdravlju šire društvene zajednice.

Godina koja je ukazala na prednosti i nedostatke zdravstvenih sistema. Godina koja je dokazala da prevencija spašava više života nego liječenje. Godina u kojoj smo kao civilizacija shvatili da je biti zdrav najveća vrijednost i da su istinski heroji i heroine zdravstveni radnici svih usmjerenja.

Danas je 7 april – Svjetski dan zdravlja. Dan koji se svake godine u cijelom svijetu, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) obilježava kako bi se na globalnom nivou osvijestila važnost određenog zdravstvenog problema, te skrenula pažnja šire društvene zajednice na prioritetna područja važna za očuvanje zdravlja i sprječavanje pojave bolesti.

U ovoj Međunarodnoj godini medicinskih sestara i primalja, Svjetski dan zdravlja 2020. godine ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na vitalnu ulogu koju medicinske sestre i primalje imaju u pružanju kvalitetne zdravstvene i socijalne zaštite pod sloganom “Podržite medicinske sestre i primalje”.

 Medicinske sestre i primalje čine više od polovine radne snage u zdravstvu i pružaju usluge počevši od promocije i prevencije do liječenja, rehabilitacije i palijativne njege tokom cijelog života – od rođenja do smrti.

Ciljevi kampanje za Svjetski dan zdravlja su:

  • potaknuti u javnosti poštovanje za rad medicinskih sestara i primalja i ulogu koju igraju u pružanju zdravstvene i socijalne zaštite;
  • povećati vidljivost i značaj medicinskih sestara i primalja unutar radne snage u zdravstvu;
  • katalizirati podršku i ulaganja u medicinske sestre i primalje.

2020. godina pokazala je da je Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, kao vodeća obrazovna i naučno istraživačka institucija u zdravstvenim disciplinama, kroz najsavremenije metode nastave, učenja i istraživanja educirala i iznjedrila kvalitetne, sposobne, kreativne i međunarodno kompetentne kadrove u zdravstvu koji su vrijedan i nezaobilazan segment zdravstvenog sistema, a koji su danas, u globalnoj borbi protiv pandemije COVID-19 još jednom isto potvrdili.

Jačanje i ulaganje u obrazovanje zdravstveni profesionalci iz oblasti zdravstvene njege, sanitarnog inžinjerstva, laborotorijskih tehnologija, radioloških tehnologija, fizikalne terapije, primaljstva i nutricionizma predstavlja temelj za uspješno funkcionisanje zdravstvenog sistema, očuvanje i poboljšanje zdravlja pojedinca, društvene zajednice i poboljšanje uslova životne sredine.

2020. godina je godina zdravstvenih profesionalaca svih usmjerenja, koji humano i nesebično rizikuju svoje živote kako bi spasili živote drugih.

Svjetski dan zdravlja 7. April

World Health Day 2020