Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Adna Mesihović sa saradnicima je posjetila Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu. Tom prilikom, dekanica Fakulteta prof. dr. Arzija Pašalić je upoznala goste s bogatom ponudom studijskih programa koje ovaj Fakultet nudi (Fizioterapija, Laboratorijske tehnologije, Radiološke tehnologije, Sanitarno inžinjerstvo, Zdravstvena njega, Babičarstvo/Primaljstvo i Zdravstveni nutricionizam i dijetetika).

Istaknuto je da se radi o jedinom zdravstvenom fakultetu u Bosni i Hercegovini certificiranom po ISO 9001:2008 i ISO 9001:2015 normama. Nastavna baza Fakulteta uključuje brojne zdravstvene institucije u Sarajevu, koje su opremljene vrhunskom opremom i kadrovima, pružajući optimalne uslove za edukaciju i razvoj budućih zdravstvenih radnika.

Fakultet zdravstvenih studija razvija drugi i treći ciklus studija po bolonjskom sistemu studiranja, te je opredijeljen prema izvrsnosti u obrazovanju i nauci, razvijajući buduće lidere i stručnjake u različitim disciplinama zdravstvenih nauka, koji će biti oslonac zdravstvenog sistema. U ostvarivanju ovog cilja, učestvuju zdravstvene ustanove u Sarajevu kao nastavna baza Fakulteta, uključujući Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Ministrica Mesihović je istakla da je ova posjeta organizirana u cilju upoznavanje s obrazovnim programima, infrastrukturom i resursima Fakulteta, te intenziviranja saradnje Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS s visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

“Posjeta Fakultetu zdravstvenih studija predstavlja važan korak u podršci razvoju obrazovanja i zdravstvenog sektora u našem kantonu. Impresionirana sam predanim radom osoblja i studenata, kao i modernizacijom infrastrukture, koja će omogućiti još bolje uslove za obrazovanje i istraživanje”, istakla je ministrica Mesihović.

Ovom prilikom ministrica je obišla i radove na izgradnji nove zgrade Fakulteta zdravstvenih studija na Bjelavama. Uvjerila se da su radovi na modernom objektu pri kraju, te da će studenti i nastavno osoblje uskoro dobiti prostor za učenje i rad po najvišim svjetskim standardima.

Zgrada ukupne površine od oko 4.100 metara kvadratnih predstavlja rekonstruiran, dograđen, energetski efikasan i moderan objekt koji ispunjava sve standarde. Procijenjena vrijednost projekta, bez opremanja, je 6.500.000 KM, a finansiran je najvećim dijelom iz sredstava kreditnog zaduženja Kantona Sarajevo u iznosu od 3.989.000 KM, te vlastitim sredstvima Univerziteta u Sarajevu – Fakulteta zdravstvenih studija u iznosu od 2.000.000 KM.

Ovaj značajan korak unaprijedit će obrazovanje budućih zdravstvenih profesionalaca i doprinijeti daljem razvoju zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Vlada Kantona Sarajevo