Adnan Beganović*

Služba za zaštitu od zračenja i medicinsku fiziku, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

*Dopisni autor: Adnan Beganović, Služba za zaštitu od zračenja i medicinsku fiziku, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, email:adnanbeg@gmail.com

DOI:

Sažetak

Sistem upravljanja kvalitetom (QMS) u radiološkim tehnologijama ima veoma važnu ulogu u postizanju visokih standarda kvaliteta kod pružanja radioloških usluga. Ovaj rad predstavlja osnovne principe QMS-a, s posebnim fokusom na osiguranje kvaliteta (QA) i kontrolu kvaliteta (QC) u radiološkim tehnologijama, uz analizu zakonske regulative i primjenu programa osiguranja kvaliteta.

Osiguranje kvaliteta kao integralni dio QMS-a, posvećen je prevenciji grešaka, pružanju podrške i rješavanju problema u pružanju radioloških usluga, dok proces kontrole kvaliteta predstavlja sistem koji održava standarde u pružanju radioloških usluga kroz redovne provjere ispravnosti. Primjena procesa kontrole kvaliteta oslanja se na jasno definirane procedure, kompetentno osoblje i etičke principe kako bi se osigurala dosljednost u praksi.

Ovaj rad pruža sveobuhvatan uvid u upravljanje kvalitetom u radiološkim tehnologijama, od osnovnih principa do konkretnih implementacija kroz zakonodavstvo i programe osiguranja kvaliteta. U radu se posebno ističe važnost dosljednosti, transparentnosti i usklađenosti s najvišim standardima kako bi se unaprijedio kvalitea radioloških tehnologija.