Hadžan Konjo* 1, Amer Ovčina 2,

1 Univerzitet u Sarajevu- Fakultet zdravstvenih studija

2 OJ za kvalitet i sigurnost zdravstvenih usluga,Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

*Dopisni autor: Hadžan Konjo, Univerzitet u Sarajevu- Fakultet zdravstvenih studija, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, email:hadzan.konjo@fzs.unsa.ba

DOI:

SAŽETAK

Političari  Evropske unije su zdravstvenu njegu identifikovali kao uređenu profesiju koja ima uticaj na sigurnost i javno zdravlje stanovništva uz posjedovanje karakteristika općeg javnog interesa. Zakonskom legislativom  u FBiH je  uređena djelatnost medicinskih sestara -tehničara, primalja,  način obavljanja i organiziranja djelatnosti, standard obrazovanja i uslovi za obavljanje djelatnosti medicinskih sestara i primalja, prava, obaveze i odgovornosti medicinskih sestara i primalja, te kontrola sigurnosti i kvalitete rada. Profesionalno pravno tijelo sa jasnim ovlaštenjima, koje okuplja i zastupa medicinske sestre-tehničare različitih nivoa obrazovanja je Komora medicinskih sestara-tehničara. Pored brojnih zadataka koje Komora provodi je zagovaranje i implementacija strategija i politika od posebnog interesa za unaprijeđenje profesionalnog i stručnog razvoja. To obuhvata područje standardizacije prakse i proširenje kompetencija u skladu sa stečenim kvalifikacijama. Za ostvarenje cjelokupnih profesionalnih ciljeva neophodna je intersektorska saradnja Komore sa ustanovama koje obrazuju i upošljavaju profesionalce za zdravstvenu njegu. Koordiniranom i kontinuiranom saradnjom moguće je uskladiti zajedničke interese i ostvariti očekivanja profesionalaca u različitim nivoima prakse. Cilj je da stečene kompetencije u okviru visokoškolskog obrazovanja moraju postati operativne u radnim organizacijama. U tom procesu Komora može i mora uložiti sve napore da pomogne zdravstvenim i drugim srodnim organizacijama da razumiju i implementiraju savremene modele zdravstvene njege, te iskoriste ljudske potencijale koji se stavljaju na raspolaganje zdravstvenom tržištu u našoj zemlji. Snaga profesionalne komore je u definisanju, distinkciji, proširenju kompetencija u zdravstvenoj njezi i standardizaciji prakse, te može da bude polazna osnova za reformske procese u  zdravstvenom sistemu.

U radu će biti prikazani prednosti i nedostatci u procesu koordinirane saradnje profesionalnih sestrinskih tijela, obrazovnih i zdravstvenih ustanova u zemlji.

Ključne riječi: zdravstvena njega, Komora, obrazovne ustanove, kompetencije, standardizacija, praksa, reforma