Sandra Bošković*

Katedra za sestrinsvo Fakultet zdravstvenih studija, Sveučilišta u Rijeci

*Dopisni autor: Sandra Bošković, Katedra za sestrinsvo Fakultet zdravstvenih studija, Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska, email:sandra.boskovic@uniri.hr

DOI:

Sažetak

Sociološko poimanje profesionalizacije zanimanja najdetaljnije objašnjava  da zanimanje postaje profesija onda kada osobe koje se bave istim posjeduju monopol nad određenim dijelom znanja zasnovanih na znanstveno utemljenim dokazima i etičkim načelima, a time i jasno definiranu prepoznatljivost u društvu.

Zdravstvena njega, kao dio procesa liječenja i skrbi, isključivo je i jedinstveno pravo samo medicinske sestre/tehničara i osnovno je područje njihova rada.  Realni i znanstveno utemeljeni dokazi u  praksi utemeljeni na etičkim načelima preduvjeti su razvoja vrijednosti i standarda u području djelovanja profesije sestrinstva.

Posljednjih dvadesetak godina sestrinstvo u Hrvatskoj se značajno obogatilo doktorima znanosti. Svakim danom u RH postupno se povećava broj magistara sestrinstva koji brane svoje doktorske disertacije, ali i pristupnika na doktorskim studijima i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji. Sve veći broj doktora znanosti  u sestrinstvu napreduju u znanstveno nastavna znanja docenata, izvanrednih profesora s ciljem uključivanja u daljnje obrazovanje struke i razvoja znanosti u sestrinskoj profesiji.

Iako je danas sestrinstvo znanstvena disciplina utemeljena na verificiranim znanstvenim dokazima još uvijek se rezultati istraživanja rijetko implementiraju u sestrinsku praksu.  Razlozi tome su višestruki, od nedovoljnog broja medicinskih sestara doktora znanosti u zdravstvenim sustavima, organizaciji procesa rada, nezadovoljavajuće uporabe postupaka u zdravstvenoj njezi  utemeljenih na znanstvenim dokazima, ograničenih istraživačkih kompetencija medicinskih sestara / tehničara u kliničkom okruženju, odnosno nedovoljnom  razvoju kulture istraživanja među medicinskim sestrama u praksi.

Sestrinstvo kao profesija počiva na  obrazovanoj medicinskoj sestri/tehničaru koji mogu i moraju moći ponuditi znanstveno utemeljenje za svaki postupak primijenjen u svrhu samo jednog cilja-pružanja najbolje moguće zdravstvene njege i dobrobiti pacijenta.

Ključne riječi: znanost, sestrinstvo, profesija, Hrvatska