Tatjana Matijaš*

Sveučilišni odjel zdravstvenih studija, Sveučilište u Splitu, Split, Hrvatska

*Dopisni author: Tatjana Matijaš, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija, Sveučilište u Splitu, Split, Hrvatska, e-mail: tmatijas@ozs.unist.hr

Sažetak

Uvod: Različiti MR uređaji i protokoli skeniranja otežavaju procjenu i bodovanje spajanja epifizne pukotine. Iskustvo promatrača kao i kalibracija uređaja imaju utjecaj na interpretaciju slike. MR je modalitet koji je najteže standardizirati, kako u smislu čitanja slike, tako i u smislu prikupljanja podataka. Objektivna procjena MR signala je teška jer čitatelji imaju tendenciju percipirati isti intenzitet slike različito ovisno o okolnim intenzitetima pozadine. Čimbenici koji bi mogli utjecati na rezultate pri usporedbi analiza MR slika su različite snage magnetskog polja, veličina piksela, broj piksela na slici, matrica slike, debljina sloja, ukupni broj slojeva područja istraživanja i ukupna širina područja istraživanja.

Materijal i metode: Istraživanje je provedeno na 339 T2WI MR slike. Koristili smo slike s tri različita MR uređaja: 1T (Panorama, Philips, Best, Nizozemska), 1,5T (Avanto, Siemens, Erlangen, Njemačka) i 3T (Skyra, Siemens, Erlangen, Njemačka). U istraživanju smo koristili ručnu segmentaciju, koju su izvršili promatrači, ispravljenu računalnom segmentacijom.

Rezultati: Rezultati dobiveni ovim istraživanjem pokazali su da nema statistički značajnih razlika u korištenju različitih MR uređaja s različitim tehničko-tehnološkim karakteristikama s dobivenim rezultatom indeksa omjera površina epifizne pukotine i površine bedrene kosti ispod epifizne pukotine. Dob ispitanika pokazala je značajan utjecaj na indeks omjera površina epifizne pukotine i površine bedrene kosti ispod epifizne pukotine.

Zaključci: Indeks omjera površina epifizne pukotine i površine bedrene kosti ispod epifizne pukotine se može koristiti u daljnjem razvoju primjene umjetne inteligencije u procjeni dobi kako bi se razvile precizne i točne metode za primjenu algoritama računalnog vida.

Ključne riječi:epifizna pukotina; femur; MR; procjena dobi; segmentacija