Olivera Perić*

Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Klinika za ginekologiju i porodništvo  Sveučilišna Klinička bolnica Mostar

*Dopisni autor: Olivera Perić, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Klinika za ginekologiju i porodništvo  Sveučilišna Klinička bolnica Mostar, Bosna i Hercegovina, email: olivera.peric@yahoo.com

DOI:

Sažetak

Uvod: Antenatalna depresija  je oblik kliničke depresije koji može imati razoran utjecaj na ženu tijekom trudnoće i može prethoditi postporođajnoj depresiji ako se ne liječi na vrijeme i pravilno. Činjenica je da se antenatalna depresija nedovoljno dijagnosticira, i kao posljedica toga, nedovoljno liječi. Rizik se povećava kako se trudnoća razvija, te se procjenjuje da će 18% trudnica razviti antenatalnu depresiju. Depresivni poremećaji tijekom trudnoće mogu štetno utjecati na tijek trudnoće, njezin ishod i započinjanje dojenja.

Cilj: Svrha ovog rada je ukazati na povezanost depresivnih poremećaja tijekom trudnoće s nepovoljnim ishodima trudnoće, poroda i započinjanja dojenja, te ukazati na važnost boljeg probira na depresiju u trudnoći kao dijela rutinske prenatalne skrbi.

Razrada: Neliječena antenatalna  depresija može imati značajne posljedice i za majku i za njezino dijete. Visoke razine simptoma depresije u trudnica povezane s nepovoljnim opstetričkim i neonatalnim ishodima, uključujući povećani rizik za spontani prijevremeni porod, nisku porođajnu težinu, preeklampsiju, dijabetes, itd. Trudnice s simptomima depresije većinom ne namjeravaju dojiti i znatno manje započinju dojenje u prvom satu nakon poroda. Važnu ulogu u otkrivanju depresije u trudnoći imaju programi probira koji moraju biti dio preventivne zdravstvene zaštite trudnica, te ih treba jasno nadopunjavati  smjernicama i protokolima za daljnji tretman trudnica kojima je potrebna pomoć.

Zaključak: Neophodna je edukacija iz područja depresije u trudnoći svih zdravstvenih djelatnika uključenih u liječenje trudnica, uključujući i primalje, jer se time povećavaju izgledi za prevenciju depresije, brža dijagnoza, liječenje i smanjenje opasnosti od nepovoljnih ishoda poroda i dojenja.

Ključne riječi: antenatalna depresija, trudnoća, porod, dojenje, probir.