Samra Pjanić*

Institut za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “dr Miroslav Zotović”, Banja Luka, BiH

*Dopisni autor: Samra Pjanić, Institut za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “dr Miroslav Zotović”, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, email: samra.pjanic@hotmail.com

DOI:

Sažetak

Uvod: Idiopatska skolioza (IS) može dovesti do značajnih funkcionalnih ograničenja i smanjenja kvaliteta svakodnevnog života. Konzervativno liječenje IS u vidu specifičnih fizioterapijskih vježbi (SFV) i spinalnih ortoza dokazano je efikasno.  SOSORT kao stručno europsko udruženje ima jasno definisane smjernice o konzervativnom liječenju IS.

Preduslov za kvalitetno praćenje i liječenje pacijenata sa IS je postojanje multidisciplinarnog tima. Osnovni cilj liječenja je zaustavljanje progresije krivine i poboljšanje estetskog izgleda.

Od sedam svjetski priznatih SFV škola od strane SOSORT-a, na prostoru Balkana najrasprostranjenija je Schroth terapija, koja je dokazano efikasna metoda sa dugom tradicijom.

Iako je RTG snimak kičmenog stuba i dalje zlatni standard za dijagnostiku i praćenje skolioze, sve se više primjenjuju alternativne, manje invanzivne dijagnostičke metode, poput ultrazvuka kičme i površinske topografije leđa.

Spinalne ortoze primjenjuju se kod progresivnih krivina sa Cobb-ovim uglom 20±5° kod koštano nezrele djece.  CAD/CAM tehnologija sve se više upotrebljava kao napredna tehnika u izradi spinalnih ortoza, a omogućava brži, precizniji i kvalitetniji proces izrade uz smanjenu mogućnost pogreške.   Definitivna procjena funkcionalnosti ortoze vrši se pomoću RTG snimka kičmenog stuba u ortozi, 4 do 6 nedelja nakon finalne adaptacije na ortozu. Što je bolja korekcija u ortozi, očekuje se bolji dugoročni ishod liječenja.  Provođenje SFV u svim fazama liječenja spinalnom ortozom je neophodno radi očuvanja postignute korekcije i stabilizacije deformiteta do kraja koštanog rasta.  Osnovni prediktori ishoda liječenja su Cobb-ov ugao, fleksibilnost krivine, potencijal za rast i saradnja u liječenju.  Što je pacijent ranije upućen na liječenje, sa manjim uglom zakrivljenja, veća je mogućnost uspješnog liječenja.  Kontinuirana edukacija, ekspertiza i multidisciplinarni tim predstavljaju ključne faktore za uspješno liječenje pacijenata sa IS, koji u odraslu dob trebaju zakoračiti bez značajnih posljedica prisutnog spinalnog deformiteta.

Ključne riječi: idiopatska skolioza, konzervativno liječenje, SOSORT