Nikola Jevtić*

Scolio Centar, Novi Sad, Srbija

*Dopisni autor: Nikola Jevtić, Scolio Centar, Novi Sad, Srbija, email: njevticns@gmail.com

DOI:

Sažetak

Uvod: Površinska topografija (PT) omogućava objektivnu kliničku procenu posture i praćenje pacijenata sa deformitetima kičmenog stuba. Prednost površinske topografije ogleda se u odsustvu zračenja, što omogućava neograničeno praćenje promena na telu bez rizika po zdravlje pacijenta. Pored mnogobrojnih prednosti PT, nedostatak je mogućnost preciznog utvrđivanja Cobb-ovog ugla.

Cilj: Cilj istraživanja je utvrditi efekat šestomesečnog Schroth tretmana kod ispitanika sa idiopatskom skoliozom pomoću površinske topografije i skoliometrije.

Metode istraživanja: U istraživanju je uključeno 15 ispitanika uzrasta 10 do 18 godina sa postavljenom dijagnozom idiopatske skolioze od strane lekara ortopeda. Parametri koji su praćeni za utvrđivanje efekata lečenja bili su skoliometrija i topografski parametri u sve tri ravni. Površinska topografija je analizirana na aparatu 3D Morfoscan (Sensor Medica). Plan i program tretmana obuhvatao je šestomesečno vežbanje po Schroth metodi pod nadzorom sertifikovanog Schroth terapeuta tri puta nedeljno u trajanju od sat vremena i dva puta nedeljno u kućnim uslovima.

Rezultati: Istraživanjem je obuhvaćeno 15 pacijenata, 13 devojčica (86,7%) i 2 dečaka (13.3%). Prosečna starost ispitanika iznosila je 14,20±1,94 godine. Prosečna vrednost Cobb-ovog ugla iznosila je 39,27±15,51°. Spinalnu ortozu je nosilo 11 ispitanika, u prosečnom trajanju od 19,27±1,61 sati dnevno. Utvrđena je statistički značajna razlika u vrednostima skoliometrije pre i nakon terapije  (t=7,75, t=8,24, t=6,63 i t=7,18 respektivno; p<0,05), kao i u vrednostima koronalnog (t=3,80; p<0,05), sagitalnog balansa (t=2,65; p<0,05) i rotacije u torakalnom i lumbalnom segmentu (t=3,62 i t=2,50 respektivno; p<0,05).

Zaključak: Rezultati istraživanja pokazuju statistički značajno poboljšanje svih praćenih kliničkih parametara kod pacijenata sa idiopatskom skoliozom nakon sprovedenog tretmana, što potvrđuje efikasnost Schroth terapije u lečenju idiopatskih skolioza.

Ključne reči: Idiopatska skolioza, Schroth tretman, 3D Morfoscan, Kliničke promene, Skoliometrija