Moje ime je Alma Musić, studentica sam Studijskog programa Zdravstvena njega na The Haute Ecole Arc, University of Applied Sciences of Western Switzerland (HES-SO) u Švicarskoj.

Željela sam provesti jedan semester studija na Univerzitetu u Sarajevu-Fakultetu zdravstvenih studija da se upoznam sa načinom studiranja u zemlji čije porijekolo nosim, da steknem nova iskustva, te da se upoznam sa zdravstvenim sistemom u Bosni i Hercegovini.

S obzirom da su programi Zdravstvena njega jako slični jer su na obadvije institucije usklađeni sa Direktivama Evropske unije (EU 2005/36 i 2013/55/EU), za moju mobilnost su fakulteti pronašli način za potpisivanje međuninstitucionalalnog sporazuma o saradnji, te stvorili preduslove za realizaciju iste.

Preko programa Swiss-European Mobility Programme Semp provela sam zimski semester akademske 2023/24, dobila mjesečnu stipendiju preko SEMP programa, pohađala nastavu i uspješno položila sve dogovorene ispite na Univerzitetu u Sarajevu-Fakultetu zdravstvenih studija, te se koncem februara 2024. godine vratila na svoj matični Univerzitet u Švicarskoj.

Na Univerzitetu u Sarajevu-Fakultetu zdravstvenih studija su me jako dobro primili kako profesori tako i kolege sudenti. To mi je omogućilo da se brzo uklopim u potpuno drugačiji pristup podučavanju u odnosu na Švicarsku, a u okviru kojeg se od studenata očekuje veliki opseg znanja.

Imala sam priliku steći vještine pružanja zdravstvene njege na svim nivoima zdravstvene zažtite.

Stekla sam dosta novog znanja i jako sam zadovoljna provedenim periodom studiranja na Fakulteutu zdravstvenih studija.

Preporučila bih svima svoje iskustvo na Univerzitetu u Sarajevu.

 

Prof. dr. Jasmina Mahmutović

Prodekan za međunarodnu saradnju