U periodu od 3. do 23. maja u okviru CEEPUS mreže održana je ljetna škola pod nazivom „Summer school Hazardous substances“. Domaćin ljetne škole bio je Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Ljubljani. Naše dvije studentice, Amina Elezovović i Amina Muminović sa studijskog programa Sanitarno inžinjerstvo (VI semestar) uzele su ušešće u ljetnoj školi. U nastavku možete pročitati iskustva i utiske studentica.

„Ljetna škola je trajala od 3-23. maja 2023. godine i u okviru iste imali smo organizovana predavanja i laboratorijske vježbe. Službeni jezik ljetne škole bio je engleski jezik. U okviru programa za sve polaznike ljetne škole bio je obezbijeđen smještaj u predivnom studentskom centru https://www.stud-dom-lj.si/  Također domaćim ljetne škole omogućio je sufinansiranje troškova ishrane studenata. Univerzitet u Ljubljani omogućava domaćim i inostranim studentima bonove za obroke u preko 30 restorana sa ponudom jela domaće i internacionalne kuhinje. Pored navedenog imali smo mogućnost korištenja mjesečne krate za javni gradski prijevoz.

Predavanja su počela 03.5.2023. godine kada smo dobili detaljnije upute o organizaciji nastave, predavačima i drugim administrativnim obavezama za naš boravak u Ljubljani. Predavanja i vježbe su trajali u prosjeku 3 sata i to u jutarnjim terminima. Nastavu smo slušali iz oblasti ekotoksikologije na teme koje su usko vezane za studijski program Sanitarno inžinjerstvo. Neke od tema predavanja bile su: Toxic Heavy Metals (Mercury, Lead, Cadmium, Arsenic), Toxic organic chemical (pesticides, applications, pest management), Hydro- carbons in the environment, PCBs, PAHs, dioxins and furans, Introductory lecture, terminology, physico-chemical properties, Toxic organic chemical (pesticides, applications, pest management), Toxic, Flammable, Reactive, Radioactive chemicals, Hazardous chemicals as wastes. Imali smo priliku upoznati i slušati izvrsne predavače iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Škotske. Laboratorijske vježbe obavljali smo u moderno opremljenim laboratorijama gdje smo upotpunili i proširili naša znanja i vještine te stekli nova iskustva u ovoj oblasti. Po završetku ljetne škole polagali smo ispit. Zaposlenici Fakulteta zdravstvenih nauka u Ljubljani bili su na rapolaganju za sve nas, pomagali nam i sa svima smo imali lijepu saradnju. Pored nastavnih obaveza imali smo priliku upoznati studente iz regije i drugih zemlja, sa kojima smo se sve vrijeme družili te imali priliku da upoznamo kulturnu baštinu i turističke atrakcije grada Ljubljane te smo posjetili Bled i Kopar.

Želimo se zahvaliti našem Fakultetu koji nam je omogućio odlazak u Ljubljanu. Veliko hvala Upravi našeg Fakulteta na nesebičnoj podršci u svakom segementu ovog, za nas novog iskustva. Posebno se zahvaljujemo dekanesi, prof. dr. Arziji Pašalić, prof. dr. Jasmini Mahmutović, Prodekanu za međunarodnu saradnju, prof. dr. Zaremi Obradović Rukovodiocu studijskog programa Sanitarno inžinjerstvo i v.as. Eldini Smječanin.

Također, zahvaljujemo se Fakultetu zdravstvenih nauka u Ljubljani, osoblju i profesorima koji su nam boravak u ovom divnom gradu učinili još ugodnijim. Posebne riječi hvale upućujemo prof. dr. Trebše Polonci koja se maksimalno potrudila da razmišljamo o ponovnom povratku u Sloveniju.“