Univerzitet u Sarajevu-Fakultet zdravstvenih studija kao vodeća obrazovna i naučno-istraživačka institucije u zdravstvenim disciplinama danas 19. decembra obilježava 49 godina postojanja.

Od svog osnivanja 1973. godine Fakultet je prošao značajan razvojni put i danas predstavlja respektabilnu obrazovnu instituciju sa jasno definisanim ciljem – kvalitetno obrazovanje zdravstvenih radnika različitih profila. Iako je razvojni put bio težak i pod djelovanjem različitih limitirajućih faktora, prije svega infrastrukturalnih, Fakultet je uz veliki trud i zalaganje menadžmenta Fakulteta kao i zaposlenika, uspio da sačuva svoju samostalnost i dostigne današnji zavidan nivo kada je u pitanju obrazovni proces.

Povodom obilježavanja Dana Fakulteta, menadžment Fakulteta je zajedno sa svojim zaposlenicima upriličio posjetu gradilištu buduće izuzetno moderne, komforne i vrhunski opremljene održive zgrade Fakulteta, koja će omogućiti adekvatne uslove za rad i odvijanje nastavnog procesa.

Univerzitet u Sarajevu-Fakultet zdravstvenih studija je jedina organizaciona jedinica Univerziteta koja ne posjeduje vlastiti prostor. Rekonstrukcija, adaptacija i promjena namjene paviljona VIII i IX studentskog naselja Bjelave u zgrade obrazovanja Univerziteta u Sarajevu-Fakulteta zdravstvenih studija od velikog je značaja za sve zaposlenike, sadašnje i buduće studente Fakulteta obzirom da se navedenim aktivnostima trajno rješava pitanje smještaja Fakulteta zdravstvenih studija.

U nadi da ćemo u 50. jubilarnu godišnjicu dočekati u vlastitoj zgradi, u prostorijama dostojnim visokoškolskoj ustanovi, svim studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju želimo sretnu 49. godišnjicu Fakulteta.