Mjesec oktobar se obilježava kao mjesec knjige. U mjesecu oktobru se u regionu organizuju sajmovi, koji okupljaju izdavačke kuće, velike autore, najljepše naslove i sve ljubitelje pisane riječi. Ono što je iznimno važno nama kao visokoškolskoj ustanovi je Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama. Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Biblioteke (nacionalna, visokoškolske, školske, javne i specijalne) – partneri će 29. oktobra 2021. godine učestvovati u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.). Projektom je planirana snažna promocija biblioteka, njihovih bibliotečkih usluga i uopće, informacijskih i bibliotečkih nauka, te smatramo da je vaše učešće od izuzetne važnosti za realizaciju ovih aktivnosti.

Naš fakultet će ove godine učestvovati u obilježavanju Nacionalog dana svjesnosti o bibliotekama i jedna od aktivnosti (koja neće biti online) je i razmjena knjiga. Profesori, asistenti, studenti, te vanjski korisnici imaju mogućnost da ostave knjige, skripte, časopise, te ostalu literaturu koja im nije više potrebna u “Kutiju razmjene” koja će od ponedjeljka  18.10.2021. biti pored biblioteke. Korisnici će moći pregladati kutiju sa knjigama, te besplatno uzeti odgovarajuću literaturu koju je neko poklonio. Cilj ove aktivnosti je da se studenti, profesori, te vanjski korisnici okoriste literaturom koju je neko poklonio, te na taj način Biblioteka postaje ” mjesto susreta”, što je i slogan ovogodišnjeg Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama.
Vjerujemo da svako od Vas ima neku literaturu koja može bit od koristi nekom drugom korisniku, te Vas pozivamo da podržite ovaj projekat, kao i našu aktivnost.
Amina Nurudinović-Begić
Biblioteka FZS