ASOCIJACIJA STUDENATA I STUDENTICA FAKULTETA ZDRAVSTVENIH STUDIJA

Iskustvo studentice našeg fakulteta u okviru Erasmus+ programa

Zovem se Emina Mujanić i student sam 3. godine Fakulteta Zdravstvenih Studija u Sarajevu, studijskog programa Laboratorijske tehnologije. Iskustvo koje sam stekla na u okviru Erasmus + programa je nešto naljepše što sam doživjela u životu.

Zimski semestar 2017/2018 godine, koji sam provela na razmjeni studenata na Univerzitetu u Jaenu u Španiji, je iskustvo koje je obogatilo sve segmente mog života kao studenta Univerziteta u Sarajevu.
Tokom 5 mjeseci provedenih u sunčanoj Španiji u okviru Erasmus programa naučila sam mnoge stvari koje su promjenile moj pogled na svijet. Doživljavam svoj prvi avionski let, te spoznajem da Erasmus studenti imaju mnoštvo popusta na letove sa niskobudžetnim avio kompanijama.

Prva osoba koju sam upoznala u Jaenu, bio je moj “buddy“ odnosno osoba koju vam dodjeljuje fakultet da biste se lakše snašli u novim okolnstima. Prvi zajednički koraci su bili upoznavanje sa studentskom službom, gdje sam osjetila pravi osjećaj dobrodošlice. Na studentskoj službi, ali i na cijelom fakultetu, uposlenici su veoma ljubazni, te na sve moguće načine pokušavaju pomoći, tako da apsolutno nemate osjećaj da ste stranac. Svi su veoma flexibilni i u svakom trenutku dostupni internacionalnim studentima.

Boraveći na Univerzitetu, tokom izložbe u gradu, pročitala sam da je Univerzitet u Jaenu jedan od 50 najboljih univerziteta za mlade u svijetu, s čim se lično se u potpunosti slažem, uzimajući u obzir da na Univerzitet dolaze predavači iz cijelog svijeta, te da imaju savršeno opremljene prostorije za laboratorijske vježbe. Po prvi put u životu se susrećem sa sistemom provođenja vježbi po sistemu “jedan student-jedan mikroskop“.

Uvijek imaju organizovane vannastavne aktivnosti za studente i vrhunsku biblioteku koju studenti koriste bez ograničenja i to besplatno.

Većina ispita i literatura je na engleskom jeziku, tako da na taj način imate priliku da poboljšate i usavršite znanje engleskog jezika, što je danas veoma važno.

Još jedna pozitivna strana boravka na ovom Univerzitetu je što većina ljudi u Andaluziji ne govori engleski jezik, te ste primorani da naučite španski jezik, što znači da se kući vraćate bogatiji za znanje još jednog jezika.

Na Univerzitetu u Jaenu je tokom ovog semestra bilo preko 700 internacionalnih studenata iz cijelog svijeta, tako da ovaj program nije samo razmjena studenata nego i razmjena kulture, tradicije, jezika, hrane, historije, znanja, iskustva i mnogih drugih stvari koje čovjeku pomažu da se izgradi kao ličnost.

Svi Erasmus studenti se vrlo brzo povežu i postaju jedna velika Erasmus porodica koja odlično funkcioniše bez obzira na sve kulturološke razlike. Organizovale su se brojne aktivnosti, zabave, druženja, poznati španski botellon (okupljanje pred izlazak), internacionalne večere gdje svako predstavi nešto tradicionalno iz svoje kuhinje. Najimpresivniji utisak na mene su svakako ostavljala druženja kada se u jednoj prostoriji nađe 20 i više studenata iz različitih zemalja, sa različitih kontinenata i naparave mješavinu jezika, kulture, tradicije, temperamenta i varijacija u boji kože. To je zaista nešto neprocjenjivo i ne može se opisati, jednostavno se mora doživjeti. U okviru druženja, često smo pripremali internacionalne večere gdje smo imali priliku da probamo mate iz Argentine, quesadillase iz Meksika, pastu iz Italije, rižu iz Koreje, kukuruz sa začinima iz Brazila, tradicionalnu paellu iz Španije, piletinu sa Tajvana i sl. Mi, Bosanci smo pripremali tradicionalnu halvu iz BiH, jer nam je to bilo najlakše napraviti.

Moram naglasiti da sam oduševljena sa temperamentom Španaca. Uvijek dobro raspoloženi, nasmijani, gostoprimljivi, ljubazni, puni energije i uvijek spremni za provod.

Najtužniji dio Erasmusa je rastanak sa prijateljima, ali je važno da u doba današnjeg tehnološkog razvoja možemo ostati u kontaktu. Kako proširite krug prijatelja proširite i vidike, gledate sa druge tačke gledišta, te više ništa nije isto jer promjenite svoj način razmišljanja i vlastite prioritete. Imam običaj da kažem da jedna osoba ode na erasmus, a vrati se potpuno druga. U koferu na povratku kući ne donosite samo odjeću i poklone koje ste tamo kupili, već nosite iskustvo, znanje, nove jezike, poznanstva, snalažljivost, avanture koje ste proživjeli, jednostavno nosite novi pogled na svijet.

Erasmus ne samo da je ispunio sva moja očekivanja, nego je mnogo više od toga i hvala svima koji su nam omogućili da budemo dio ovog Programa.

Jako sam ponosna na sebe, a pri tome sam prvi student našeg Fakulteta koji je učestvovao u ovakvom Programu, te smatram da bi bilo dobro da svaki student okusi čari slične razmjene.

Dragi studenti Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu,
iskoristite priliku i APLICIRAJTE na mogućnosti koje nude razni programi razmjene u okviru Univerziteta u Sarajevu, jer nismo vječno studenti koji imaju ovakve prilike u životu.

Svim studentima garantujem da se neće pokajati i da će uvijek poželjeti ponovo da se vrate.
JEDNOM ERASMUS, UVIJEK ERASMUS.

Izvještaj napisala:
Emina Mujanić u saradnji sa Doc.dr. Jasminom Mahmutović

Humana sedmica studenata Fakulteta zdravstvenih studija

Studenti Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu su, kao budući zdravstveni radnici, otkrili i drugu stranu tog poziva koju treba da poseduju, organizujući Humanu sedmicu.

Akcijom „Jedan student – Jedan paketić“ studenti su odlučili da izmame osmijeh na lice najmlađim na Klinici za ortopediju i traumatologiju i djeci koja boluju i liječe se od raka u Roditeljskoj kući. Studenti su se družili sa najmlađim i uljepšali im novogodišnje praznike. Djeci smještenoj u Roditeljskoj kući obezbejdili su paketiće i novčanu donaciju za Roditeljsku kuću. U saradnji sa KJKP Tržnice-Pijace doo Sarajevo organizovan je „Bazar zdrave hrane“, na kojem su studenti besplatno dijelili hranu koju je donirala firma Sprind d.d. Realizacija projekta bila je ispred Gradske tržnice u Sarajevu gdje su studenti uz letak dijelili proizvode firme Sprind d.d. i educirali stanovništvo o zdravoj ishrani.

 

HUMANIJADA 2013!!!

logofzsAsocijacija studenata i studentica
Fakulteta zdravstvenih studija
Univerziteta u Sarajevu,
Bolnička 25, 71 000 Sarajevu

 

 

IZVJESTAJ SA HUMANIJADE 2013. GODINE


Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu zajedno sa Udruženjem studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSA te Studentskim parlamentom Univerziteta u Sarajevu – SPUS, u mjesecu maju 2013. godine po prvi put na teritoriji Bosne i Hercegovine, organizovao 21. međunarodno sportsko takmičenje studenata biomedicinskih fakulteta sa prostora 6 država bivše Jugoslavije u nauci i sportu – Humanijada.
Učesnici Humanijade su bili fakulteti biomedicinske grupacije: Medicina, Stomatologija, Farmacija, Veterina, Fakultet zdravstvenih studija, Edukacijsko-rehabilitacijski iz ukupno 12 gradova. Manifestacija je okupila preko 500 studenata iz regiona a sportisti su uzeli učešće u 7 sportova kako u muškoj tako i ženskoj konkurenciji:
1. Nogomet
2. Košarka
3. Odbojka
4. Rukomet
5. Odbojka na pijesku
6. Tenis
7. Stoni tenis
Fakultet zdravstvenih studija je najbolje rezultate postigao u muškoj odbojci gdje se ekipa plasirala na četvrto mjesto.

Harun Ganić
Pod predsjednik ASFZS

 

DSCN0359

DSCN0370

DSCN0373

DSCN0386

DSCN0413

DSCN0362

  erasmus  

ISO 9001