5. maj Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obilježava Svjetski dan higijene ruku i na taj dan provodi kampanju u koju su pozvane zdravstvene ustanove širom svijeta na zajedničko djelovanje u globalnoj inicijativi, kako bi nastavili podizati svijest o higijeni ruku, promovisali akcije za njegu bolesnika te smanjili infekcije povezane s zdravstvenom zaštitom.

Ovogodišnji moto kampanje nosi naziv „SPASITE ŽIVOTE: Operite vaše ruke“ a isti je usklađen sa Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja i ima za cilj da prepozna medicinske sestre i primalje kao heroje koji na prvom mjestu zaslužuju priznanje i uvažavanje te istakne njihove ključne uloge u prevenciji infekcije.

Naše ruke igraju ključnu ulogu u prenošenju čitavog spektra uzročnika različitih zaraznih bolesti, što se pokazalo i u prenošenju novog koronavirusa COVID-19.

Koronavirus primarno se širi kapljično (kašljem, kihanjem) i kontaktom. Prijenos uzročnika moguć je dodirom zaraženih osoba, a posebno onečišćenih površina.

Glavni cilj kampanje Međunarodnog dana higijene ruku je prepoznati da pravilna i redovna higijena ruku, odnosno da redovno pranje ruku predstavlja dobru, jednostavnu i efikasnu mjera koju svaki pojedinac može poduzeti da smanji širenje patogena i spriječi infekcije, uključujući infekciju virusom COVID-19.

Pranje ruku kao mjera učinkovita je jedino ako se provodi pravilno! Prilikom pranja ruku potrebno je koristiti toplu vodu, tekući sapun, protrljajti ruke da bi se stvorila pjena i dobro istrljati cijelu šaku uz obavezno trljanje i pranje gornjeg dijela ruku, područja između prstiju, kao i ispod noktiju, nastaviti trljati ruke minimalno 20 sekundi, dobro isprati toplom vodom, posušiti ruke koristeći čist papirni ubrus ili ih osušiti na zraku. Potom je potrebno ruke dezinficirati.

Pranje ruku treba biti cjeloživotna zdrava navika  koja se treba učiti od najranije životne dobi  i prakticirati je treba temeljno i redovno.

Sredinom XIX vijeka dr Ignaz Phillip Semmelweiss nas je upoznao sa značajem ovog postupka, a pandemija COVID-19 nam je potvrdila isto! Ne zaboravimo da smo svakodnevno osim Corona virusa okruženi milionima drugih različitih mikroorganizama, čije širenje možemo spriječiti pravilnim pranjem ruku!!

Više o higijeni ruku pogledajte na stranici Svjetske zdravstvene organizacije