Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini obavijestilo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine da u okviru Programa stipendija njemačke privrede za 2020. godinu, studenti viših semestara, apsolventi kao i oni koji su završili studij i stekli prvo radno iskustvo imaju priliku apsolvirati praksu u prestižnim njemačkim kompanijama u trajanju od 3 do 6 mjeseci. U programu učestvuju njemačke firme iz različitih oblasti kao što su: energetika, automobilska industrija, turizam, elektrotehnika, mediji, bankarstvo, projektni menadžment, zaštita okoliša, arhiktektura, poljoprivreda i dr. Cilj programa je da se studenti i apsolventi upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspješnih njemačkih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo prenjeli kroz svoje buduće radno angažovanje i u Bosni i Hercegovini.

Program finansira Vlada RS Njemačke uz koordinaciju Odbora njemačke privrede za Istočnu Evropu (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft). Program obezbjeđuje smještaj, putne troškove, zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u Njemačkoj, te džeparac.

Program stipendija njemačke privrede sprovodi se uz podršku Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini kao lokalnog partnera programa. Apliciranje za ovaj program je moguće do 11.11.2019. godine. Više informacija i online prijave na: www.stipendienprogramm.org